واریکوسل

ناباروری مردان عامل بیش از نیمی از مشکلات باروری در زوج هایی است که تمایل به باردار شدن دارند. در بسیاری از این موارد مشکل کم بودن تعداد اسپرم ها در اثر بیماری واریکوسل است. افراد اغلب، ناباروری در مردان را با بالا بودن دمای کیسه بیضه یا پایین بودن سطح تستوسترون ارتباط می دهند. این موارد دلایلی رایج هستند اما واریکوسل اغلب ریشه هر دوی این مشکلات می باشد. تخمین زده می شود که ۱۵ درصد مردان مبتلا به واریکوسل بوده که ۴۰ از مردان مبتلا به مشکلات باروری را نیز شامل می شوند.

عوارض جراحی نکردن واریکوسل

در صورت جراحی نکردن واریکوسل، امکان دارد بیضه ای که به واریکوسل ابتلا دارد آسیب ببیند. در حدود ۸۵ درصد مردان، واریکوسل در بیضه چپ بروز می دهد. واریکوسل می تواند سبب آتروفی یا کوچک شدن بیضه شود. علت بروز این پدیده مشخص نیست اما با این حال، واریکوسل یک واریس وریدی در بیضه ها می باشد. این واریس همانند واریسی است که افراد بسیاری در پا های خود به آن ابتلا می یابند.

واریکوسل نیز همانند واریس ورید های پا با عملکرد نامناسب دریچه ها ارتباط دارد. ورید ها خون را جهت دریافت اکسیژن به سمت قلب می برند؛ اما برای انجام این کار باید بر نیروی جاذبه غلبه کنند. برای کمک به این فرایند، ورید ها دریچه هایی متصل بر دیواره های خود دارند که در صورت نیاز باز و بسته می شوند. هنگامی که دیواره ورید جهت بالا راندن خون منقبض می گردد، این دریچه ها باز می شوند. پس از اینکه این ماهیچه ها به حالت استراحت درآمدند، دریچه ها جهت جلوگیری از بازگشت جریان خون بسته می شوند.

با گذشت زمان ممکن است این دریچه ها به حالت عادی باز یا بسته نشده و تجمع خون را سبب شوند. با اینکه این اختلال می تواند در اثر دلایل بسیاری ایجاد شود اما یکی از پیامد های افزایش سن نیز می باشد. همزمان با افزایش سن، دیواره ورید ها مقداری از حالت ارتجاعی خود را از دست می دهند. ضعف در دیواره ورید ها به این معنی است که فشار کمتری بر روی دریچه وارد شده، دریچه ها به طور کامل بسته نشده و خون در بین انقباضات عضلانی تجمع می یابد. تجمع خون در اطراف بیضه فشار را افزایش داده که آن نیز می تواند سبب کوچک شدن بیضه گردد.

ناباروری یکی دیگر از احتمالات قوی برای افرادی است که جراحی نکردن واریکوسل را در پیش میگیرند. عدم درمان واریکوسل وریدهای بزرگ می تواند سبب افزایش بیش از حد دما شود. این افزایش دما بر روی تعداد، تحرک و کیفیت اسپرم ها اثر می گذارد. مردانی که نابارور بوده و مبتلا به واریکوسل شناخته می شوند اغلب سطوح پایینی از تستوسترون نیز دارند. شواهد بالینی از این فرضیه حمایت می کند که این پدیده در اثر آسیب دیدن سلول های تولید کننده تستوسترون به وجود می آید. نام دیگر چنین سلول هایی ((سلول های لیدیگ)) می باشد. مردانی که درمان واریکوسل دریافت می کنند، افزایشی را در سطح تستوسترون خود مشاهده می کنند؛ زیرا سلول های لیدیگ بار دیگر عملکرد مناسب خود را بدست آورده اند.

راه های درمان واریکوسل

در صورتی که فرد، ناباروری مرتبط با واریکوسل یا علائمی دیگر را تجربه کند؛ باید بداند که درمانی برای او وجود دارد. آمبولیزاسیون کم تهاجم واریکوسل تاثیری یکسان با روش هایی مثل مسدود کردن (لیگاسیون) به روش جراحی داشته و میزان موفقیت آن ۹۰ درصد است. آمبولیزاسیون واریکوسل به صورت سرپایی انجام می شود. به همین دلیل نیز دوره ای کوتاه تر داشته و نیازی به بستری شدن ندارد.

 

دکتر حسین کرمی متخصص درمان واریکوسل