چه کسانی بیشتر در معرض خطر ابتلا به کیست های ساده کلیه قرار دارند؟

افرادی که سیگار می کشند یا فشار خون بالا دارند، در معرض خطر بیشتری برای ابتلا به کیست ساده کلیه قرار دارند و مشخص نیست که با ترک سیگار یا کنترل فشار خون بتواند این احتمال خطر را کاهش دهند یا خیر.

دکتر رضا ولی پور + متخصص ارولوژی + کیست های ساده کلیه

علائم کیست های ساده کلیه

اکثر افراد مبتلا به کیست های ساده کلیه، متوجه هیچ گونه علائمی نمی شوند. این کیست ها به ندرت ممکن است علائم زیر را به وجود بیاورند:

·       وجود خون در ادرار (در صورتی که کیست ترکیده باشد)

·       درد در بالای شکم یا کمر (در صورتی که کیست ترکیده باشد)

·       تب و لرز (اگر کیست عفونت کرده باشد)

·       بالا رفتن فشار خون (اگر کیست، کلیه را تحت فشار قرار دهد)

·       مشکلات دفع ادرار (در صورتی که کیست، حالب (لوله ای که ادرار را از کلیه ها به مثانه می رساند) را مسدود کرده باشد)

·       توده ای که در معاینه فیزیکی کشف می شود

این کیست ها معمولاً تا زمانی که حالب را مسدود نکرده باشند، عملکرد کلیه را به طور کامل با مشکل مواجه نمی کنند. برخی از کیست ها ممکن است منجر به افت اندکی در عملکرد کلیه ها شوند. در بیشتر افرادی که هم کیست های ساده کلیه و هم فشار خون بالا دارند، کیست ها دلیل اصلی فشار خون بالا نیستند.

روش تشخیص کیست های ساده کلیه

دکتر رضا ولی پور + متخصص ارولوژی + کیست های ساده کلیه

کیست های ساده کلیه، اغلب با آزمایشات تصویربرداری انجام شده و برای جستجوی مشکلی دیگر، بررسی می شوند. پزشک در مورد علائم اخیر و مشکلات پزشکی شما در گذشته سؤالاتی خواهد پرسید. شما همچنین تحت معاینه فیزیکی قرار می گیرید. تشخیص دادن کیست های ساده از کیست های پیچیده بسیار مهم است. کیست های پیچیده ممکن است سرطانی باشند و معمولاً باید خارج شوند. به همین دلیل، پزشک شما ممکن است انجام آزمایشات تصویربرداری زیر را توصیه کند:

1.    سونوگرافی کلیه

2.    سی تی اسکن کلیه (توموگرافی کامپیوتری، در صورتی که به جزئیات بیشتری از کیست نیاز باشد)

3.    MRI کلیه (تصویر برداری رزونانس مغناطیسی، در صورتی که ماهیت کیست هنوز مشخص نباشد)

رادیولوژیست با نگاهی به این تصاویر، ساده یا پیچیده بودن کیست را تشخیص خواهد داد. پزشک گاهی اوقات، کیست ها را با سیستم درجه بندی بوسنیاک در 5 گروه قرار می دهد. این درجه بندی ها بر اساس پیچیدگی و بدخیم بودن احتمالی کیست ها می باشد. اگر کیست شما، بر اساس سیستم بوسنیاک، کیست درجه 1 باشد، احتمالاً به آزمایشات تصویربرداری بیشتری نیاز ندارید. کیست هایی با درجه بالاتر ممکن است به تصویربرداری یا درمان بیشتری نیاز داشته باشند.

کیست های درجه 5 اغلب، به سرطان مربوط می شوند. پزشک شما، شرایط دیگری را که ممکن است موجب بروز کیست ها شده باشند، بررسی می کند. اگر پس از تصویربرداری پزشکی، تشخیص هنوز سخت باشد، ممکن است به آزمایش ژنتیک نیاز داشته باشید. این آزمایش می تواند به رد کردن احتمال وجود بیماری های دیگر از جمله بیماری پلی کیستیک کلیه کمک کند. 

 

منبع...